Nerkowce to bardzo wartościowe odżywczo orzechy. Zawierają tłuszcze jednonienasycone oraz wielonienasycone, sole mineralne, a także witaminy. Służyć mogą nie tylko jako zdrowa przekąska, ale także mogą stać się podstawą lub uzupełnieniem wielu pysznych potraw. Orzechy nerkowca są również często wykorzystywane jako wegański zamiennik innych składników.
Co można zrobić z nerkowców?
Orzechy nerkowca wykorzystać można przede wszystkim jako dodatek do potraw. Przed spożyciem można podprażyć je na patelni, a ponieważ zawierają naturalny tłuszcz, który uwalnia się podczas prażenia, nie trzeba dodawać tłuszczu innego rodzaju. Tak uprażone orzechy świetnie komponują się z ryżem oraz dodatkami warzywnymi, na przykład kukurydzą czy fasolą. Posiekanymi orzechami nerkowca posypać można warzywną zupę krem, będą też dobrym dodatkiem do owsianki czy jaglanki. Uzupełnią również świetnie potrawy zawierające mięso.
orzechy nerkowca do kupienia poprzez swój delikatny smak znajdą zastosowanie zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich. Stosując orzechy nerkowca jako wegański zamiennik warto zwrócić uwagę na przepisy na ciasta czy desery. Zmielone nerkowce znakomicie odnajdą się na przykład w wegańskiej wersji sernika. Można je również wykorzystać do zrobienia domowego masła orzechowego.
Nerkowce dodają energii
Orzechy nerkowca zawierają około 500 kalorii w 100 g. Oznacza to, że mogą być świetną przekąską dla osób uprawiających sporty. Orzechy nerkowca świetnie nadają się również do tego by umieścić je w dziecięcym lunchboxie.
Orzechy nerkowca warto mieć również przy sobie podczas wysokogórskich wędrówek. W kryzysowej sytuacji każda dodatkowa porcja energii będzie bezcenna.
Prócz wartości kalorycznej dostarczają również wielu innych cennych składników takich jak:
– witaminy B6, C i E,
– cenne dla organizmu pierwiastki – wapn, magnez, potas,
– kwasy omega 3.
Orzechy nerkowca, podobnie jak inne rodzaje orzechów, warto uczynić stałym składnikiem swojej diety. Należy jednak pamiętać, by upewnić się, że nie występuje ryzyko alergii.