Orzechy nerkowca – czym się charakteryzują?

Orzechy nerkowca to jedne z najpopularniejszych rodzajów orzechów. Nie ma się temu co dziwić, bo charakteryzują się wspaniałym smakiem i są delikatnie kruche. Jak się okazuje, docenić warto je nie tylko za walory smakowe, ale również za cenne właściwości. Na uwagę zasługuje także możliwość wszechstronnego wykorzystania tych orzechów w kuchni. 

Jakie właściwości posiadają orzechy nerkowca?

Orzechy nerkowca stanowią skarbnicę cennego białka. Znajduje się w nich również sporo nienasyconych tłuszczy. W orzechach tych nie brakuje także wielu witamin oraz składników mineralnych. Jeżeli chodzi o te pierwsze, wymienić należy witaminę E, a także witaminy z grupy B. Sprzyjają one prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego i pomagają zadbać o wygląd skóry, paznokci oraz włosów. Orzechy nerkowca korzystnie wpływają także na układ sercowo-naczyniowy. Powinny sięgać po nie także osoby uczące się. Zawarty w nerkowcach magnez wspomaga bowiem koncentrację. Oprócz magnezu, w orzechach tych znajdziemy takie składniki mineralne jak mangan, cynk czy fosfor. Jeżeli zależy nam na czerpaniu korzyści zdrowotnych wynikających ze spożycia orzechów nerkowca, musimy pamiętać o systematycznym ich spożywaniu.

Do czego można wykorzystać orzechy nerkowca?

orzechy nerkowca – zdrowe można wykorzystać w swojej kuchni na naprawdę wiele różnego rodzaju sposobów. Przede wszystkim, będą one stanowiły smaczną oraz zdrową przekąskę solo. Garść nerkowców w połączeniu z jakimś owocem to doskonała propozycja na szybkie śniadanie bądź kolację. Nerkowce świetnie sprawdzą się także w roli dodatku do owsianki, jak również do kaszy z owocami. Można wykorzystać je również do wypieków. Ze zmielonych nerkowców powstanie aromatyczna mąka o wyjątkowych właściwościach. Co ciekawe, namoczone i zblendowane nerkowce świetnie sprawdzą się w roli kremu do ciast. Ze względu na to, że orzechy te są dość neutralne w smaku, takiemu kremowi można nadać różny charakter. Jeśli dodamy do niego kakao, powstanie nam krem czekoladowy. Będzie idealny nie tylko do ciast, ale także do naleśników.